Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij



Dział żywienia

Alina Łataś- Kierownik

Telefony:

Centrala: 52 39 56 500
52 39 56 812 Kierownik
52 39 56 813 Dietetyczki
52 39 56 830 Magazynier
52 39 56 831 Kuchnia

Do zadań działu należą:

  • wykonywanie wszelkich czynności związanych z żywieniem chorych w oparciu o racjonalną i nowoczesną dietetykę i higienę żywienia człowieka oraz system HACCP;
  • współpraca pracowników działu z personelem medycznym oddziałów szpitalnych oraz pracownikami Działu Higieny Szpitalnej i Transportu Wewnętrznego.

Zakres pracy Działu Żywienie obejmuje m.in.:    

    1. opracowywanie przez dietetyczki jadłospisów okresowych oraz dziennych na podstawie wykazów diet przekazywanych z poszczególnych oddziałów szpitalnych;
    2. produkcję posiłków dla pacjentów zgodną z dziennym szczegółowym   jadłospisem; 
    3. porcjowanie i dystrybucję posiłków na oddziały szpitalne; 
    4. mycie i dezynfekcję naczyń, tac termoizolacyjnych oraz wózków transportowych;
    5. edukację hospitalizowanych pacjentów w zakresie diet leczniczych oraz profilaktyki chorób dietozależnych.

 

Szpital nasz posiada nowoczesną kuchnię wyposażoną w urządzenia umożliwiające stosowanie takich procesów technologicznych, które pozwalają zachować wysoką wartość odżywczą i bezpieczeństwo potraw.

Do nowoczesnych rozwiązań należą też warunki przechowywania produktów żywnościowych i gotowych potraw oraz bezpieczeństwo i higiena pracy.

W Dziale Żywienia stosowany jest tacowy indywidualny system dystrybucji posiłków. Pozwala on na zracjonalizowanie dystrybucji, a tym samym dostarczanie na każdy oddział szpitalny właściwej ilości posiłków dietetycznych, o odpowiedniej wartości odżywczej i temperaturze.

W dniu 6 listopada 2006r. Dział Żywienia otrzymał certyfikat  systemu HACCP. System ten zapewnia utrzymanie odpowiednich standardów higieny przy produkcji i dystrybucji posiłków.

Usługi

Nowoczesna i funkcjonalnie wyposażona kuchnia wraz z zapleczem produkcyjnym oraz sprawdzoną kadrą pozwala na oferowanie nowych form usług takich jak:

  • posiłki obiadowe dla firm,
  • posiłki profilaktyczne dla firm,
  • przygotowywanie zestawu potraw na „stoły szwedzkie”,
  • szkolenia w zakresie zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP) personelu zakładów żywienia zbiorowego,
  • pomoc w procesie wdrażania systemu HACCP w placówkach służby zdrowia,
  • edukacja w zakresie profilaktyki chorób dietozależnych. 

Galeria

Dział żywienia - kuchnia

Dział żywienia - kuchnia

Galeria zdjęć

oddział urologii i onkologii urologicznej

oddział urologii i onkologii urologicznej

Dzień pielęgniarki i położnej 2015

Dzień pielęgniarki i położnej 2015

Uroczystość otwarcia Chojnickiego Centrum Kardiologii 09.06.2014

Uroczystość otwarcia Chojnickiego Centrum Kardiologii 09.06.2014

Dział żywienia

Dział żywienia

Budowa lądowiska dla śmigłowców sanitarnych

Budowa lądowiska dla śmigłowców sanitarnych

Budowa oddziału kardiologicznego przy istniejącej pracowni kardioangiologii inwazyjnej

Budowa oddziału kardiologicznego przy istniejącej pracowni kardioangiologii inwazyjnej

Wojewódzki dzień diabetologii 30.05.2008

Wojewódzki dzień diabetologii 30.05.2008

Obchody 10-lecia szpitala

Obchody 10-lecia szpitala

Centralna sterylizacja i stacja łóżek

Centralna sterylizacja i stacja łóżek

Centralne Laboratorium Diagnostyczne

Centralne Laboratorium Diagnostyczne

Dział rehabilitacji

Dział rehabilitacji

Podstawowa opieka zdrowotna

Podstawowa opieka zdrowotna

Zakład patomorfologii

Zakład patomorfologii

Zakład diagnostyki obrazowej

Zakład diagnostyki obrazowej

Pracownia audiologiczno-nystagmograficzna

Pracownia audiologiczno-nystagmograficzna

Pracownia badań czynnościowych płuc

Pracownia badań czynnościowych płuc

Pracownia EEG i EKG

Pracownia EEG i EKG

Pracownia endoskopowa

Pracownia endoskopowa

Blok operacyjny

Blok operacyjny

Szpitalny oddział ratunkowy

Szpitalny oddział ratunkowy

Stacja dializ

Stacja dializ

Oddział pulmonologiczny

Oddział pulmonologiczny

Oddział pediatryczny

Oddział pediatryczny

Oddział otolaryngologiczny

Oddział otolaryngologiczny

Oddział okulistyczny

Oddział okulistyczny

Oddział neurologiczny z oddziałem udarowym

Oddział neurologiczny z oddziałem udarowym

Oddział ginekologiczno-położniczy

Oddział ginekologiczno-położniczy

Oddział chorób wewnętrznych

Oddział chorób wewnętrznych

Oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej

Oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej

Oddział chirurgii ogólnej

Oddział chirurgii ogólnej

Oddział chemioterapii dzienny

Oddział chemioterapii dzienny

Oddział anestezjologii i intensywnej terapii

Oddział anestezjologii i intensywnej terapii

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - PELPLIN 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - PELPLIN 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - JASNA GÓRA - 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - JASNA GÓRA - 2009

Chór szpitalny

Chór szpitalny

Badanie satysfakcji pacjentów

Badanie satysfakcji pacjentów

Certyfikaty

Certyfikaty

Poprzednia Następna

Kontakt

Szpital Specjalistyczny
im. J. K. Łukowicza
ul. Leśna 10
89-600 Chojnice

tel. (052) 39 56 500fax. (052) 39 56 569sekretariat@szpital.chojnice.pl

Certyfkiaty