Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij



Jesteś tutaj:Strona główna / O nas / Archiwum / PROFILAKTYKA GRYPY

PROFILAKTYKA GRYPY

2011-01-21
Postępowanie w przypadku wystąpienia objawów grypowych

  • unikanie bliskiego kontaktu z otoczeniem, noszenie maseczki, częste mycie (ok. 20 sek.) lub dezynfekowanie rąk i powierzchni dotykowych
  • noszenie jednorazowych chusteczek higienicznych
  • zasłanianie chusteczkami jednorazowymi nosa i ust podczas kichania i kasłania
  • maseczki traktować jako materiał skażony (wyrzucać po każdorazowym zużyciu do kosza na śmieci)
  • w razie braku chusteczek jednorazowych kichaj lub kasłaj w zgięcie łokciowe aby dłonie nie zostały skażone wirusem
  • rozmowy z głową odwróconą od rozmówcy
  • unikać bliskich kontaktów „twarzą w twarz” (głowa odwrócona od rozmówcy)
  • unikać dotykania palcami ust, nosa i powiek
  • wietrzyć pomieszczenia
  • unikać bliskiego kontaktu z chorymi osobami
  • znajdować się w odległości od osób chorych (ok. 2 m)
  • kiedy jest się chorym, zostać w domu i zachować dystans do osób zdrowych
  • w podróży warto mieć przy sobie żel do rąk lub chusteczki dezynfekcyjne
  • unikaj masowych zgromadzeń

Kontakt z osoba chorą
  • poinformować osoby zdrowe o tym kontakcie
  • zalecić codzienne pomiary temperatury i obserwacja w ciągu 7 dni od kontaktu
  • w przypadku objawów grypy (bóle głowy, gorączka, bóle mięśniowo-stawowe, ból gardła, kaszel – zostań w domu
  • w przypadku nasilenia objawów zwłaszcza wystąpienia duszności – zgłoszenie się do lekarza
Profilaktyka grypy
  • spożywanie zdrowych produktów
  • dbanie o ruch
  • wysypianie się
  • unikanie stresu

Odpowiedni ubiór - odpowiednio do pogody. Należy zadbać o odpowiedni ubiór ze szczególnym zwróceniem uwagi na okrycie głowy, okrycie tułowia (okolice nerek), a także na ciepłe i nieprzemakalne obuwie.

Odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Białko - szczególnie zawarte w chudym mięsie, drobiu, rybach, jajach i serach. Szczególną rolę odgrywają witaminy: A, C. E zawarte przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach.
Ważne jest, aby dzieci i młodzież spożywały przed wyjściem do szkoły śniadanie, II śniadanie w szkole oraz ciepły posiłek na obiad. Kolacja powinna być lekkostrawna, spożywana minimum 2 godziny przed snem.


Sen i odpoczynek

Właściwa ilość snu, w wywietrzonym wcześniej pomieszczeniu. Optymalna dawka nocnego odpoczynku (6-8 godz.)
w przypadku dzieci i młodzieży w wieku szkolnym 9-11 godzin na dobę.
Regularna zmiana bielizny osobistej oraz pościelowej



Galeria

profilaktyka grypy

profilaktyka grypy

Powrót do: Archiwum

Galeria zdjęć

oddział urologii i onkologii urologicznej

oddział urologii i onkologii urologicznej

Dzień pielęgniarki i położnej 2015

Dzień pielęgniarki i położnej 2015

Uroczystość otwarcia Chojnickiego Centrum Kardiologii 09.06.2014

Uroczystość otwarcia Chojnickiego Centrum Kardiologii 09.06.2014

Dział żywienia

Dział żywienia

Budowa lądowiska dla śmigłowców sanitarnych

Budowa lądowiska dla śmigłowców sanitarnych

Budowa oddziału kardiologicznego przy istniejącej pracowni kardioangiologii inwazyjnej

Budowa oddziału kardiologicznego przy istniejącej pracowni kardioangiologii inwazyjnej

Wojewódzki dzień diabetologii 30.05.2008

Wojewódzki dzień diabetologii 30.05.2008

Obchody 10-lecia szpitala

Obchody 10-lecia szpitala

Centralna sterylizacja i stacja łóżek

Centralna sterylizacja i stacja łóżek

Centralne Laboratorium Diagnostyczne

Centralne Laboratorium Diagnostyczne

Dział rehabilitacji

Dział rehabilitacji

Podstawowa opieka zdrowotna

Podstawowa opieka zdrowotna

Zakład patomorfologii

Zakład patomorfologii

Zakład diagnostyki obrazowej

Zakład diagnostyki obrazowej

Pracownia audiologiczno-nystagmograficzna

Pracownia audiologiczno-nystagmograficzna

Pracownia badań czynnościowych płuc

Pracownia badań czynnościowych płuc

Pracownia EEG i EKG

Pracownia EEG i EKG

Pracownia endoskopowa

Pracownia endoskopowa

Blok operacyjny

Blok operacyjny

Szpitalny oddział ratunkowy

Szpitalny oddział ratunkowy

Stacja dializ

Stacja dializ

Oddział pulmonologiczny

Oddział pulmonologiczny

Oddział pediatryczny

Oddział pediatryczny

Oddział otolaryngologiczny

Oddział otolaryngologiczny

Oddział okulistyczny

Oddział okulistyczny

Oddział neurologiczny z oddziałem udarowym

Oddział neurologiczny z oddziałem udarowym

Oddział ginekologiczno-położniczy

Oddział ginekologiczno-położniczy

Oddział chorób wewnętrznych

Oddział chorób wewnętrznych

Oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej

Oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej

Oddział chirurgii ogólnej

Oddział chirurgii ogólnej

Oddział chemioterapii dzienny

Oddział chemioterapii dzienny

Oddział anestezjologii i intensywnej terapii

Oddział anestezjologii i intensywnej terapii

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - PELPLIN 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - PELPLIN 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - JASNA GÓRA - 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - JASNA GÓRA - 2009

Chór szpitalny

Chór szpitalny

Badanie satysfakcji pacjentów

Badanie satysfakcji pacjentów

Certyfikaty

Certyfikaty

Poprzednia Następna

Kontakt

Szpital Specjalistyczny
im. J. K. Łukowicza
ul. Leśna 10
89-600 Chojnice

tel. (052) 39 56 500fax. (052) 39 56 569sekretariat@szpital.chojnice.pl

Certyfkiaty