Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij



Jesteś tutaj:Strona główna / O nas / Aktualności / Archiwum / wakacyjne gotowanie

wakacyjne gotowanie

2009-07-07

Jednym z warunków czerpania maksymalnej przyjemności z urlopów i wakacji jest niewątpliwie jedzenie. Powinno być w odpowiednim stopniu kaloryczne, lekkie, smaczne i oczywiście nie pochłaniające dużego budżetu. Jest przecież tyle innych przyjemności, na które wydajemy znaczne sumy. Jeśli decydujemy się na wyjazd, gdzie nie będzie zapewnionego wyżywienia i sami będziemy przygotowywać sobie posiłki, zapoznajmy się z warunkami do ich przygotowywania. Zakładamy, że już cały w zasadzie świat jest cywilizowany i wszędzie do użytku gości jest kuchnia z podstawowym wyposażeniem. W przypadku decyzji o zabraniu prowiantu ze sobą i dokupywaniu tylko niezbędnych rzeczy na miejscu  (warzyw, nabiału i picia) - dobrze jest zaznajomić się z zasadami dobierania poszczególnych produktów.


Konserwy – są uniwersalne, jest ich również wielki wybór. Mają tylko jedną zasadniczą wadę – jedzenie, które się w nich znajduje zostało najczęściej zakonserwowane dużą ilością chemii, która ma wpływ na smak jak również na jakość zdrowotną. Kupując konserwy należy szukać takich, które mają jak najmniej konserwantów – zdarzają się takie, które nie zawierają ich wcale, a zostały utrwalone za pomocą pasteryzacji. Najmniej wartościowe są te, które mogą być przechowywane przez kilka lat. Należy też wybierać puszki, które mają białe wnętrze. Planując jadłospis najlepiej aby mięso z puszek stanowiło niewielki jego procent.


Przetwory sojowe suszone – to chyba najlepszy produkt na wyjazdy turystyczne – lekki, tani, szybki w przyrządzaniu i dający nieograniczone możliwości komponowania potraw. Doskonale zastępuje mięso.


Dania błyskawiczne – mają wielką zaletę - bardzo szybko się je przygotowuje. Wadą jest ich ogromne nasycenie różnymi chemikaliami. Takich potraw powinniśmy używać w ostateczności. Mają małą wartość odżywczą i jeszcze mniejszą smakową.


Przyprawy – warto zaopatrzyć się w podstawowy zestaw przypraw: sól, pieprz, czerwoną paprykę, bazylię, oregano, chili, czosnek oraz przecier pomidorowy. Odradzam używanie mieszanek – zawierają najczęściej dużo soli, której i tak już będzie dużo w konserwach.


Tłuszcze – jeden wystarczy – oliwa. Doskonały tłuszcz, bogaty w wiele wartościowych składników. Doskonale zastępuje masło – kanapki skropione oliwą z kilkoma kawałkami sera i pomidorem to doskonałe danie! Oliwę można przechowywać w temperaturze pokojowej (a nawet należy). Na wyjazdy najlepsza jest oliwa sansa di oliva – czyli mieszanka oliwy z pierwszego tłoczenia z oliwą z trzeciego tłoczenia – dobra do sałatek jak również do dłuższego smażenia.


Makarony – z makaronu można wyczarować w kilka minut wspaniałe dania. Smaczniejsze są te grubsze. Standardowa paczka – czyli pół kilograma - to posiłek dla 4 średnio głodnych osób.


Ryż – doskonale sprawdza się na wyjazdach. Wybierajmy ten w torebkach o najkrótszym czasie gotowania.


Wędliny – na dłużej można zabrać tylko te, które są mocno wysuszone i niestety przetworzone – idealne jest salami i kabanosy.
Nawet w najbardziej  „spartańskich” warunkach i przy niezbyt wielkim budżecie jest możliwe przygotowanie potraw, które zaspokoją nasze urlopowe i wakacyjne apetyty.

Powrót do: Archiwum

Galeria zdjęć

oddział urologii i onkologii urologicznej

oddział urologii i onkologii urologicznej

Dzień pielęgniarki i położnej 2015

Dzień pielęgniarki i położnej 2015

Uroczystość otwarcia Chojnickiego Centrum Kardiologii 09.06.2014

Uroczystość otwarcia Chojnickiego Centrum Kardiologii 09.06.2014

Dział żywienia

Dział żywienia

Budowa lądowiska dla śmigłowców sanitarnych

Budowa lądowiska dla śmigłowców sanitarnych

Budowa oddziału kardiologicznego przy istniejącej pracowni kardioangiologii inwazyjnej

Budowa oddziału kardiologicznego przy istniejącej pracowni kardioangiologii inwazyjnej

Wojewódzki dzień diabetologii 30.05.2008

Wojewódzki dzień diabetologii 30.05.2008

Obchody 10-lecia szpitala

Obchody 10-lecia szpitala

Centralna sterylizacja i stacja łóżek

Centralna sterylizacja i stacja łóżek

Centralne Laboratorium Diagnostyczne

Centralne Laboratorium Diagnostyczne

Dział rehabilitacji

Dział rehabilitacji

Podstawowa opieka zdrowotna

Podstawowa opieka zdrowotna

Zakład patomorfologii

Zakład patomorfologii

Zakład diagnostyki obrazowej

Zakład diagnostyki obrazowej

Pracownia audiologiczno-nystagmograficzna

Pracownia audiologiczno-nystagmograficzna

Pracownia badań czynnościowych płuc

Pracownia badań czynnościowych płuc

Pracownia EEG i EKG

Pracownia EEG i EKG

Pracownia endoskopowa

Pracownia endoskopowa

Blok operacyjny

Blok operacyjny

Szpitalny oddział ratunkowy

Szpitalny oddział ratunkowy

Stacja dializ

Stacja dializ

Oddział pulmonologiczny

Oddział pulmonologiczny

Oddział pediatryczny

Oddział pediatryczny

Oddział otolaryngologiczny

Oddział otolaryngologiczny

Oddział okulistyczny

Oddział okulistyczny

Oddział neurologiczny z oddziałem udarowym

Oddział neurologiczny z oddziałem udarowym

Oddział ginekologiczno-położniczy

Oddział ginekologiczno-położniczy

Oddział chorób wewnętrznych

Oddział chorób wewnętrznych

Oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej

Oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej

Oddział chirurgii ogólnej

Oddział chirurgii ogólnej

Oddział chemioterapii dzienny

Oddział chemioterapii dzienny

Oddział anestezjologii i intensywnej terapii

Oddział anestezjologii i intensywnej terapii

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - PELPLIN 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - PELPLIN 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - JASNA GÓRA - 2009

REKOLEKCJE SŁUŻBY ZDROWIA - JASNA GÓRA - 2009

Chór szpitalny

Chór szpitalny

Badanie satysfakcji pacjentów

Badanie satysfakcji pacjentów

Certyfikaty

Certyfikaty

Poprzednia Następna

Kontakt

Szpital Specjalistyczny
im. J. K. Łukowicza
ul. Leśna 10
89-600 Chojnice

tel. (052) 39 56 500fax. (052) 39 56 569sekretariat@szpital.chojnice.pl

Certyfkiaty