Jednym z warunków czerpania maksymalnej przyjemności z urlopów i wakacji jest niewątpliwie jedzenie. Powinno być w odpowiednim stopniu kaloryczne, lekkie, smaczne i oczywiście nie pochłaniające dużego budżetu. Jest przecież tyle innych przyjemności, na które wydajemy znaczne sumy. Jeśli decydujemy się na wyjazd, gdzie nie będzie zapewnionego wyżywienia i sami będziemy przygotowywać sobie posiłki, zapoznajmy się z warunkami do ich przygotowywania. Zakładamy, że już cały w zasadzie świat jest cywilizowany i wszędzie do użytku gości jest kuchnia z podstawowym wyposażeniem. W przypadku decyzji o zabraniu prowiantu ze sobą i dokupywaniu tylko niezbędnych rzeczy na miejscu (warzyw, nabiału i picia) - dobrze jest zaznajomić się z zasadami dobierania poszczególnych produktów.
Konserwy – są uniwersalne, jest ich również wielki wybór. Mają tylko jedną zasadniczą wadę – jedzenie, które się w nich znajduje zostało najczęściej zakonserwowane dużą ilością chemii, która ma wpływ na smak jak również na jakość zdrowotną. Kupując konserwy należy szukać takich, które mają jak najmniej konserwantów – zdarzają się takie, które nie zawierają ich wcale, a zostały utrwalone za pomocą pasteryzacji. Najmniej wartościowe są te, które mogą być przechowywane przez kilka lat. Należy też wybierać puszki, które mają białe wnętrze. Planując jadłospis najlepiej aby mięso z puszek stanowiło niewielki jego procent.
Przetwory sojowe suszone – to chyba najlepszy produkt na wyjazdy turystyczne – lekki, tani, szybki w przyrządzaniu i dający nieograniczone możliwości komponowania potraw. Doskonale zastępuje mięso.
Dania błyskawiczne – mają wielką zaletę - bardzo szybko się je przygotowuje. Wadą jest ich ogromne nasycenie różnymi chemikaliami. Takich potraw powinniśmy używać w ostateczności. Mają małą wartość odżywczą i jeszcze mniejszą smakową.
Przyprawy – warto zaopatrzyć się w podstawowy zestaw przypraw: sól, pieprz, czerwoną paprykę, bazylię, oregano, chili, czosnek oraz przecier pomidorowy. Odradzam używanie mieszanek – zawierają najczęściej dużo soli, której i tak już będzie dużo w konserwach.
Tłuszcze – jeden wystarczy – oliwa. Doskonały tłuszcz, bogaty w wiele wartościowych składników. Doskonale zastępuje masło – kanapki skropione oliwą z kilkoma kawałkami sera i pomidorem to doskonałe danie! Oliwę można przechowywać w temperaturze pokojowej (a nawet należy). Na wyjazdy najlepsza jest oliwa sansa di oliva – czyli mieszanka oliwy z pierwszego tłoczenia z oliwą z trzeciego tłoczenia – dobra do sałatek jak również do dłuższego smażenia.
Makarony – z makaronu można wyczarować w kilka minut wspaniałe dania. Smaczniejsze są te grubsze. Standardowa paczka – czyli pół kilograma - to posiłek dla 4 średnio głodnych osób.
Ryż – doskonale sprawdza się na wyjazdach. Wybierajmy ten w torebkach o najkrótszym czasie gotowania.
Wędliny – na dłużej można zabrać tylko te, które są mocno wysuszone i niestety przetworzone – idealne jest salami i kabanosy. Nawet w najbardziej „spartańskich” warunkach i przy niezbyt wielkim budżecie jest możliwe przygotowanie potraw, które zaspokoją nasze urlopowe i wakacyjne apetyty.
|